dinsdag 6 november 2012

Spaghettibrug

Spaghettibrug
 
Aan ons was de taak om een brug te maken van spaghetti over een lengte van 1 meter, waaraan een kratje bier kan hangen. Dit zijn we natuurlijk gelijk op gaan zoeken op youtube. Van alle verschillende bruggen die we zagen besloten we om een boog te maken van allemaal verschillend elementen van 6 aanelkaar geplakte spaghetti's. Toen hebben we de brug op schaal uitgetekend om te kijken wat de maten van alle onderdelen moesten zijn. We hebben toen een aantal constructies van spaghetti gemaakt om te kijken welke het best was.

 Dit was wat wij nodig hadden want we moesten er voor zorgen dat de brug zo weinig mogelijk doorzakte. We maakten eerst een heleboel onderdelen om de brug te bouwen. Toen kwam meneer Haak met het idee dat het misschien wel makkelijk was dat we eerst keken hoeveel we van die onderdelen nodig hadden. Dat hebben we toen allemaal uitgezocht. We hebben toen nog een aantal van die onderdelen gemaakt. Toen kwamen we erachter dat als we de onderdelen gebruikten zoals wij eigenlijk van plan waren(er twee op elkaar plakken) dat we dan de regels overtreden omdat de doorsnee niet breder mocht zijn dan 1cm. We hebben daar toen een oplossing voor bedacht: we maakten er H profielen van. Hierdoor werden ze ook nog eens een stuk sterker. Deze delen hebben we gebouwd om de boog van de brug te bouwen. De boog moest een stevig deel van de brug zijn omdat deze op druk en trek werd belast. Daarom was het ook erg belangrijk hoe we de boog bevestigden aan de brug omdat we er voor wilden zorgen dat de krachten die op de uiteinden van de boog kwamen over een zo groot mogelijk deel van de brug werden verdeeld. Toen zijn we beginnen bouwen aan de onderkant van de brug. Deze werd vrij zwak doordat de brug meer dan een meter lang moest zijn voor de overspanning. We hebben toen de zijkanten van de brug ook versterkt waardoor deze ook werkte als een soort H. Hierdoor was de brug een stuk steviger. Toen kwamen we er echter achter dat de brug aan een kant op een blokje kon leunen maar aan de andere kant op twee blokjes moest leunen. Daar hadden we geen rekening mee gehouden. We vonden snel een eenvoudige sterke oplossing. We plakten gewoon een heleboel spaghetti overdwars aan het einde van de brug. Hierdoor leunde de brug op de twee blokjes. We plakten de boog toen op de onderkant en verstevigden deze door allerlei dwarsverbindingen te maken.
 
 
 Als laatste moest onze brug getest worden. Eerst werd onze brug gewogen. Hij was net iets te zwaar: 1.1kg. Maar we waren er van overtuigd dat het kwam door de lijm die we hadden gebruikt. De brug werd nu klaargezet en het eerste flesje werd eraangehangen. Dit hield de brug met gemak. Nu werd het kratje eraan gehangen en dit ging ook nog makkelijk. Langzaam gingen we toen de flesjes erin zetten. Bij het vierde flesje begon de boog die over de brug liep wat te wiebelen. Toen het vijfde flesje in het krat werd gezet brak de brug en storte het krat naar beneden. We waren tevreden met het resultaat omdat we met 4 flesjes een tweede plaats hadden veroverd. Toen we gingen kijken waardoor de brug was bezweken zaggen we dat een van de verbindingen in de boog over de brug was los gebroken. Als we deze dus steviger hadden bevestigd door het punt van bevestiggen groter te maken hadden we misschien wel de eerste plaats kunnen halen.

Wat we goed hadden gedaan in dit ontwerpproces was dat we de brug uit elementen hadden opgebouwd. Wij waren namelijk het enige groepje dat dit hadden bedacht. Deze methode zorgde voor extra stevigheid, omdat de krachten beter werden verdeeld dan wanneer de spaghetti's niet helemaal op elkaar aansloten. Ook hadden we goed bedacht waar precies de meeste kracht op de brug kwam te staan, en ervoor gezorgt dat dit meer verdeeld werd waardoor de brug ook weer steviger werd. Voor de zogenaamde H-methode kregen we ook complimenten, maar die credits moeten gaan naar meneer Haak.
Ik vond het een leuke leerzame opdracht. Het was moeilijker als dat we hadden verwacht, maar met een aantal aanwijzingen van de docenten(meneer Haak en meneer Mouw) ging het uiteindelijk toch allemaal wel goed. Het was een leerzame ervaring en we hebben best wel wat bijgeleerd over hoe krachten werken.
 

1 opmerking:

  1. Beste Caro,

    je geeft zicht op opdracht, op je acties en op de gevolgen. Zowel op inhoudelijke do's en don'ts als op het proces.
    Je sluit af met de opmerking dat het "leerzaam is en dat je nu meer van krachten weet". Kan je een lijstje maken van does en don'ts hoe je een volgende keer een dergelijke opdracht op zou pakken qua proces enerzijds (beetje gevaarlijk als je bijna op het laatst in de gaten krijgt hoe de brug afsteunt) en qua ontwerp en productie anderzijds. Behalve wat beter en anders moet, is er vast ook het een en ander wat je vooral de volgende keer weer moet doen. Hadden jullie niet een compliment gehad voor je productiemethode? Hoe zat dat precies?
    En tot slot natuurlijk leerlijnen, criteria van leerdoelen, vertaling naar blokpdracht.
    Groet,
    W. Haak

    BeantwoordenVerwijderen